Blixtrande Klingor

Torsdag 9:e juni nådens år 1624

Ånyo i Svarta Korsets spår

Simons första ärende blir att besöka Mme Chastelliers skräddare Michel le tailleur och beställa en laxrosa väst i marokängsiden samt en gul rock i sammet. Under tiden lånar Leo Lafayette och rider över Seine till klostret St Victor, just utanför Porte St Victor i sydöstra delen av Paris. Där finner han ca 50-60 applikanter om fader Theodérics nåd som väntar utanför klostrets portar. Leo får reda på att benediktinermunkar har en tyst dag i dag och att det är osannolikt att någon helning kommer att ske denna dag, kanske ikväll eller imorgon.

Man sammanstrålar på eftermiddagen hos Simon. Etienne har redan gjort två avskrifter av de Sauvés brev när Leo kommer dit (en att behålla själv, en att ge till de la Tour de Vezelay). Paketet från skräddaren har också anlänt, och när Etienne packar upp det slår som en glans från glittrande vatten och himmelens skyar upp över de församlade — den blå västen är klar. I paketet finns också kläderna som beställts åt Leo, som sällskapet insisterar på att han genast provar. Cormorant finns lyckligtvis till hands och kan diskret hjälpa Leo när han trasslar in sig i okända snören i klädedräkten.

Därefter rider man till Justitiepalatset och lämnar de Sauvés brev till depeschkontoret. På Banque de Vitoria låter Etienne växla in två av växlarna så att man är stadda vid kassa, och sedan ber Simon att få träffa bankdirektören M. Moulin. Han överlämnar det ursprungliga brevet och bjuds på ett gott (?!) italienskt vin samt får av den nervöse bankchefen ett kodutbyte att säga till kontakten som har sin bas på Färgade Skägget. Koden är: ”Våren är tidig i Spanien”. Svaret ska vara ”Mandelträden står i blom” varpå man ska svara ”Risken för frost är ännu inte över”.

Medan Etienne diskuterar filosofi med ett par studenter på Färgade Skägget (och Leo äter upp deras korv när all uppmärksamhet är fäst vid den livliga argumentationen) identifierar Simon budbäraren och får när han följer med upp på rummet reda på att meddelandet redan levererats och att det är svaret man väntar på. Kontakten framhåller att “om sällskapet splittrats behöver vi veta vem vi har att göra med” och vill veta vem som står bakom Moulin.

Man avviker missmodiga från platsen, äter kaninragu och inlagda päron på Kaminen, tar med vin och rider planlöst runt i Paris. På den lilla gatstumpen Rue de la Tannerie hittar man en liten intim lokal som kallas Eken. Här avnjuter man ost, alsaciskt vin, honung, fikon etc intill sen timma medan Simon enträget insisterar på att göra ett besök på ett hus med dåligt rykte, varför inte La Rochelle? Strax därefter somnar han och Etienne har ett fasligt sjå att med hjälp av Leo få honom till närmsta säng, som lyckligt nog finns nära, på Gyllene Oxen.

Etienne finner ett brev från Renée med inbjudan till Juilly när han sent omsider kommer hem till sitt lilla rum hos änkan Barot.

Comments

eor

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.